Tandheelkundig Centrum Prinsenland sponsort nieuwe AED

Nieuwe AED voor VVOR
In De Havenloods Alexander is een mooi artikel verschenen over VVOR voorzitter Herman van den Dool, die onlangs voor onze club een gloednieuwe AED overhandigd kreeg door Tim Groesbeek, mede-eigenaar van Tandheelkundig Centrum Prinsenland.

Ruim zes jaar geleden sponsorde toenmalig eigenaar van het tandheelkundig centrum, Jeroen van Mil, ook een AED aan onze voetbalclub. De huidige eigenaren van de praktijk, Tim Groesbeek en Erik van Heumen besloten deze traditie voort te zetten. Zij zijn zich ervan bewust dat dit apparaat van levensbelang is.

In het Havenloods artikel van Annemarie van der Ploeg vertelt Tim Groesbeek: Jeroen is er ooit mee begonnen en wij wilden graag hetzelfde doen. Wij doen dat omdat de vereniging ook een wijkfunctie heeft en ook omdat we hebben gezien wat er met de Ajax-voetballer Abdelhak Nouri is gebeurd. Die apparaten zijn heel erg belangrijk en je hoopt dat je ze nooit nodig zal hebben. Je wilt niet op je geweten hebben dat er iets gebeurt en dat je daar iets aan had kunnen doen.

Type
De nieuwe AED is het nieuwste type en is er een die ook tegen je praat en je precies vertelt wat je moet doen. De kans dat iemand het redt met behulp van zo’n AED is ook veel groter dan dat je uitsluitend op de gewone manier reanimeert.

Goed dat VVOR een AED heeft
Van den Dool is erg blij met deze sponsoring. “VVOR is een grote bloeiende club met veel jeugd maar ook senioren. Ik speel bij de veteranen van tussen de 40 en 50 jaar. Dit jaar speelden we tegen een club en hoorden dat een van de jongens van een andere club van het veld af was gelopen en was neergevallen. Bij zoiets word je er wel mee geconfronteerd dat zoiets kan gebeuren.”

Walking Football en AED
VVOR is nu een jaar bezig met Walking Football met 12 man van tussen de 60 en 70 en zelfs wat ouder. Deze groep gaat op donderdagochtend na de training een bak koffie drinken en heeft daarna de grootste lol. Veiligheid wordt belangrijk gevonden. Je kan er omheen draaien maar bij deze laatste doelgroep is de kans nog groter dat er iets gebeurt.”
Van den Dool: “We hebben een vrijwilliger die op de ambulance zit en die wel eens training in het gebruik van de AED aan de mensen geeft. Het is best lastig want je moet veel dingen tegelijk doen: Mensen op afstand houden, 112 bellen, hartmassage doen, mond op mond beademing doen en vooral koel blijven. Dan helpt het wel dat zo’n apparaat je er doorheen leidt. Dus we zijn erg blij met de nieuwe AED.”

Tim Groesbeek overhandigt Herman van den Dool de AED voor VVOR (Foto: Annemarie van der Ploeg)