Dool’s column: Voetbalplaatjes

Mijn eerste ervaring met voetbalplaatjes verzamelen dateert uit 1978. In ieder zakje van 25 cent zaten 5 plaatjes van de deelnemers aan het WK in Argentinië. Telkens weer die spanning wanneer je het strookje aan de bovenkant van het pakketje afscheurde en de foto’s uiteen spreidde. Gemopper wanneer je ze alle 5 al had, een juichkreet op het moment dat allemaal onbekende gezichten je aanstaarden.

Hoe cool is het dan dat 40 jaar later je eigen voetbalclub, samen met de Jumbo en andere winkels in winkelcentrum het Lage Land, een voetbalplaatjes verzamelalbum zal gaan uitgeven. Het is de bedoeling dat voornamelijk de jeugdspelers met hun trainers gefotografeerd zullen worden. In totaal zullen daarmee ongeveer 600 plaatjes bijeen gesprokkeld moeten worden alvorens het boek vol is. Aangezien mijn persoon het voorwoord mag schrijven en daar ook een afbeelding bij hoort, ga ik natuurlijk zelf meedoen met de actie. [Nadere informatie volgt nog]

Boodschappen doen op momenten dat de jeugd op school zit, vervolgens als man van bijna 50 ongegeneerd aan alle klanten aan de kassa de bekende vraag stellen: ‘Mag ik uw voetbalplaatjes”. Nee, ze zijn niet voor mijn kinderen. Ik sta er zelf in. Verbaasde gezichten zullen terug glimlachen en denken dat het in mijn bol is geslagen. Die man is immers toch veel te oud om (prof)voetballer te zijn. En dan haal ik het plaatje met de teamfoto van de veteranen uit mijn zak, dat bij eerdere verzamelpogingen reeds in mijn bezit is gekomen. Verdomd, het is nog waar ook. Deze man is geen verward persoon (nou ja), maar gaat gewoon terug naar zijn kindertijd en is trots dat hij op gevorderde leeftijd nog steeds bij VVOR tegen een balletje trapt. Vervolgens met een flink stapeltje terug naar de keukentafel om de pakjes open te maken, degenen die nog in het boek ontbraken op te plakken en de dubbele bij de overige overgebleven stickertjes met een elastiekje te bundelen.

Hopelijk doen we met zijn allen mee aan deze actie. Vanzelfsprekende zal de AVG wetgeving in acht worden genomen en wordt om toestemming gevraagd aan de deelnemers. Degenen die meedoen ontvangen gratis het verzamelboek en kunnen op hun beurt tientallen jaren later terugkijken op een super ervaring en hun gezinsleden bewijzen dat zij echt ooit op voetbal hebben gezeten. En mocht u het plaatje van de voorzitter (kaal, breedbekkikker en op zaterdagen in de kantine te vinden) dubbel hebben, check dan a.u.b. even bij mij of ik ‘mijn eigen’ plaatje al heb weten te bemachtigen. Zo niet, dan wisselen het plaatje en het drankje dat ik inmiddels voor u heb besteld van eigenaar. En ‘s- avonds, eindelijk na al die jaren, net als destijds de foto’s van Mario Kempes, Arie Haan en het nationale elftal van Peru, wordt mijn eigen portret vereeuwigd. Ditmaal in het VVOR voetbalboek uit het seizoen 2018/2019 !!

Herman van den Dool
voorzitter VVOR