Verslag zat 8-9-2018: VVOR Ve1 – Heinenoord Ve1 Uitslag: 3-2

Voetballen tegen de veteranen van Heinenoord is in de afgelopen jaren een lastige taak gebleken. Het is een fysiek sterke ploeg die over een aantal zeer aardige voetballers beschikken en een prima doelman hebben. Wat het verleden ook heeft uitgewezen is dat er een aantal heren tussen zitten die vooral verbaal aanwezig zijn en dat ze hun grensrechters selecteren op stijve armen.
Hoe langer en hoe vaker je je arm omhoog kan steken, hoe groter de kans wordt dat je in Heinenoord een vlag in je hand krijgt.
Het beloofde dus een pittig potje te worden tussen de twee, op papier, beste teams van deze beker poule.

De veteranen van de Venhoeve hadden vooraf afgesproken om niet in te gaan op de mogelijke verbale strijd en zich te richten op het spel. Hierbij zouden ze elkaar zoveel mogelijk positief motiveren en coachen. In het eerste kwartier van de partij hadden de gasten uit Heinenoord het meeste balbezit en wisten met lange ballen elkaar een aantal maal goed te vinden. VVOR stond over het algemeen goed achterin, maar had wat moeite om de voorwaartsen te vinden. Vooral het middenveld leek in de beginfase wat te ver naar voren te staan, waardoor bijna alle ballen daar voor de bezoekers waren. Onder aanvoering van Jeff en met extra sturing van Cor werd deze ruimte wat kleiner gemaakt en werd de weg naar voren steeds wat beter gevonden. Heinenoord was er een aantal maal gevaarlijk uitgekomen, maar tot enorme kansen was het niet gekomen. Het leek zowaar een sportieve, gelijkwaardige wedstrijd te zijn waarin de blauw zwarten zich steeds iets beter onder het aanvallende spel van de bezoekers wisten uit te spelen. Dit resulteerde in een aanval, waarbij Alex alleen op de keeper af kon, geassisteerd door Hans en Stefan. Alex besloot voor eigen succes te gaan, maar wist de keeper niet te omspelen. De tot dan toe sportief verlopen wedstrijd begon al wat haarscheuren te vertonen, toen de speciaal geselecteerde grensrechter van de bezoekers wel heel erg enthousiast werd van het wapperen met een vlag en hierover door de scheidsrechter al werd aangesproken. Niet veel later kreeg Stefan in het strafschop een bal in zijn voeten met 3 groen witten om hem heen. Stefan werd naar eigen zeggen uit balans gebracht waardoor hij ten val werd gebracht. De heren uit Heinenoord schreeuwde eerst dat er hands gemaakt werd en vonden het vervolgens nodig om met 3 man op Stefan in te schoppen.

De scheidsrechter floot voor een penalty, tot grote verbazing van alles wat uit de omgeving van Heinenoord komt. Dit lieten ze verbaal dan ook meer als merken en een aantal van hen gingen flink over de schreef. Dit resulteerde in een dubbele gele en dus rode kaart voor één van de heethoofden van de bezoekers. Uiteraard lag het allemaal aan de scheidsrechter en de heren uit Heinenoord hadden naar eigen zeggen ervaring met een scheidsrechter tegen hen. (dit schijnt meer op te vallen als er in je thuiswedstrijden altijd olympisch voor je wordt gefloten)
Tussen alle hectiek door had Kaan de bal zich al toegeëigend om de toegekende strafschop te gaan nemen. Na veel gescheld en dreigementen aan het adres van de scheidsrechter, kon de penalty dan eindelijk genomen worden. Kaan schoot onberispelijk binnen en zorgde voor de voorsprong. 1-0.

Heinenoord was het even helemaal kwijt en bleven hangen in hun eigen gezanik en gezeur. Dit zorgde ervoor dat Alex vlak voor rust nog een dot van een kans kreeg. Na en goede voorzet vanaf links, knalde Alex met een volley de bal op het doel, maar de doelman van Heinenoord wist prima te redden. Vlak voor de thee werd er nog een opgefokte meneer uit Heinenoord met geel het veld uitgestuurd na doorhalen op Stefan. De beste man besloot zelf dat het beter was om helemaal niet meer mee te doen en kwam na de rust niet meer terug.

Met een man meer en een voorsprong op zak, moest de wedstrijd in de tweede helft binnen gesleept worden. De afspraak was om met niet te veel man voor de bal te gaan lopen en vooral vanuit de organisatie te blijven spelen.
Dit ging in het eerste kwartier van de tweede helft echter helemaal mis. De gasten leken wat gekalmeerd en gingen vanuit een strakke organisatie en met wat meer opportunisme spelen. Dit zorgde voor een snelle en onverwachte 1-1. De bal werd achterin niet goed weggewerkt waarna hij achter de laatste verdediger en voor Mark viel. De instormende spits was eerder bij de bal dan Mark en schoof de gelijkmaker binnen. Niet veel later volgde een lange bal van achteruit de defensie van Heinenoord waarbij er iets mis ging tussen Han en Cor. Gevolg was dat de rappe aanvaller met een voorsprong door kon lopen en, eerlijk is eerlijk, op een prachtige wijze de bal over de uitgestormde Mark heen lobde. 1-2……… tegen 10 man, die spontaan weer konden lachen.

Het was tijd voor een aantal tactische aanpassingen, want VVOR had nog een half uur om de achterstand om te buigen.
De blauw zwarten lieten hun hoofd niet hangen, evenals de inmiddels nieuwe grensrechter bij de bezoekers zijn vlag nauwelijks liet hangen. VVOR schakelde een tandje bij en ging op zoek naar de gelijkmaker. Herman, die inmiddels vanaf de linker flank speelde, kreeg met nog een minuut of 20 te gaan de bal aan de linker zijlijn aangespeelt. Herman kon de bal rustig terug tikken, maar zag in zijn ooghoek Hans vrij lopen. Wat volgde was een prima voorzet op maat, waarbij Hans als een duveltje uit een doosje bij de tweede paal opdook en onhoudbaar binnen knikte. Prima doelpunt en een prima assist. 2-2
Heinenoord schoot direct weer in zijn zeik modus en de sfeer werd weer wat grimmiger. VVOR ging op zoek naar de overwinning en Alex was erg dichtbij toen hij een vrije trap buiten het bereik van de keeper op de paal krulde. Ook Hans kreeg nog een dot van een kans op de winnende, maar schoot oog in oog met de doelman over. Heinenoord koos toch nog een aantal maal de aanval, maar Mark had een aantal prima reddingen in huis en hield VVOR in de race op jacht naar de winnende. VVOR speelde de laatste minuten erg compact, maar schoven wel steeds verder naar voren. In de 90e minuut slalomde Alex langs 3 verdedigers, maar nummer 4 legde hem (een soort van) neer op de rand 16. Inmiddels was het 10 tegen 9, nadat Kaan en een ander Heinenoords heethoofd beide geel kregen en naar de kant moesten. De nieuwe grensrechter van de gasten had inmiddels zo vaak met zijn vlag in de lucht gestaan, dat ook deze na een discussie met de scheids werd weggestuurd.

Wat overbleef was een vrijetrap op een meter op 18 van het doel, iets naar de linkerkant. Hans en Alex namen plaats achter de bal. Het was Hans die de trekker overhaalde en via de muur de keeper passeerde die op het verkeerde been stond. 3-2!!!
Als een hecht collectief verdedigde VVOR deze voorsprong in de 5 minuten blessuretijd die er volgde.
Na het laatste fluitsignaal was er vreugde bij de thuisploeg en iets minder blijdschap bij de bezoekers, die niet bepaald te spreken waren over de gehele middag, behalve over hun eigen inbreng in het geheel.
Voor de oude helden van de Venhoeve is een gelijkspel volgende week in de laatste poulewedstrijd tegen SDV genoeg om de volgende bekerronde te halen.
En hoewel er voetballend echt nog wel wat te verbeteren valt, lijkt het qua teamspirit en inzet wel goed te zitten op het moment.
Tot zover in elk geval 2 overwinningen in 2 wedstrijden onder de nieuwe leiding en een zeer reële kans op de volgende bekerronde.