Dool’s column: Waar is dat feestje ? Hier is dat feestje !!

Voetballen is op zichzelf al een feest. Wekelijks lekker een balletje trappen blijft heerlijk. Zeker wanneer je één keer meer kan juichen dan de tegenstander, al is dat eigenlijk helemaal niet belangrijk. Na de wedstrijd de bekende 3e helft in de kantine maakt het feest helemaal compleet. Er lijkt echter een trend waarneembaar dat de animo voor een gezellig samenzijn na de wedstrijd steeds verder afneemt. Terwijl op dat moment pas echt aan teambuilding wordt gedaan en langdurige vriendschappen ontstaan. Een pleidooi voor meer feestjes is dan ook op zijn plaats.

Wellicht moet eerst de vraag gesteld worden waarom de kantine op zaterdagen niet volledig gevuld is met napratende teams met hun ouders, ervan uitgaande dat niemand vies is van een feestje. Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig. Meerdere factoren zullen hierbij een rol spelen, zeker in een stad als Rotterdam waar zo veel meer te doen is. Misschien speelt het ook een rol dat iemand het feestje moet organiseren en de consumpties moet afrekenen.  Zelf hou ik van het simpelweg uitproberen van zaken, niet opgeven wanneer het niet direct lukt. Het moet echter niet alleen vanuit de harde kern van VVOR komen, maar evenzo vanuit de teams zelf. Een paar voorzetten voor nieuwe feestjes plus het inkoppen van bestaande mogelijkheden voor speciale feestjes:

  • Op zaterdagavond 24 november vindt voor volwassen het “Novemberfeest” in de kantine plaats met live muziek. Een variant op de Oktoberfesten (die in september plaatsvinden, snapt u het nog?). Kaarten (inclusief consumptie) kosten slechts 5 euro (via de bar);
  • De introductie van feestpakketten: een speciale teamprijs voor een snack en een drankje. Ieder teamlid legt vooraf bij de feestneus van het team wat geld in, de gezelligheid is gegarandeerd.
  • Organiseer met het team of met andere teams een tafelvoetbal toernooi. De tafel in de kantine is via de bar te reserveren ! Passende muziek kan opgezet worden om de spelers tot grote hoogten op te zwepen. Nog mooier: vraag de tegenstander na afloop om sportieve revanche !
  • De kantine is te huren voor bijvoorbeeld eindejaarsfeestjes van schoolklassen (bijvoorbeeld van groep 8). Ook familiefeestjes kunnen prima op vrijdagavond of zondagmiddag georganiseerd worden. De kinderen vermaken zich wel op de velden !
  • De nieuwjaarsborrel (noteer 5 januari vast) is steevast een supergezellige zaterdagmiddag !
  • Iedere zaterdagochtend en -middag het rad van fortuin laten draaien. Altijd weer spannend of u met de prijs naar huis gaat. Prijzen regelen, lootjes (ver)kopen en het is feest;
  • Oud en nieuw op VVOR ? Een thema avond organiseren ? Een ouder-kind toernooi inplannen? Carnaval ? Over 1,5 jaar het 95 jarig bestaan van de club vieren !!

Waar is dat feestje ? Hier is dat feestje !! Moeten we het wel met zijn allen mogelijk maken. Misschien kunnen we wel weer een activiteiten commissie aanstellen. Maar wacht daar niet op !! Neem initiatief ! Op verjaardagen lukt dat ook. Met kerst komt het eten ook niet vanzelf op tafel. Over alles valt te praten, als we het maar in overleg doen. Vrijwel iedere zaterdag ben ik te vinden op de Venhoeve, laat de ideeën maar weten. Alleen 10 november lukt niet. Dan is mijn feestje niet hier, maar in het Poolse Krakau. Samen met een aantal teamgenoten een voetbalwedstrijd bezoeken en vooral lol maken.  Wat een feest !

Herman van den Dool
voorzitter VVOR