Interview in AD met 1e elftalspeler Maldini Cruz

VVOR voelde meteen vertrouwd. Maldini Francini Maris Cruz groeit bij nieuwe club uit tot vaste waarde. Hij werkte bij SC Spaland, SCO’63 en IJVV De Zwervers eerder met en onder oefenmeester Peter van Gestel.

door: BLANCHEFLEUR BRASSINGA

Hij werd al een keer eerder door trainer Peter van Gestel gevraagd om naar VVOR te komen, maar Maldini Francini Maris Cruz hield de boot af. Na drie seizoenen SV Charlois was de routinier dit jaar wel toe aan een nieuw avontuur. Bij VVOR is de nieuwkomer, die is vernoemd naar Italiaanse voetbalhelden, uitgegroeid tot een basisspeler.

,,Ik had het naar mijn zin bij Charlois”, zegt Maris Cruz. ,,We haalden de nacompetitie voor een plek in de tweede klasse, maar we redden het niet. Trainer Manuel Vissers had allemaal nieuwe plannen. Ik was altijd linksbuiten of linkshalf en onder Manuel werd ik linksback. Ik vond die positie niks. De trainer en ik zaten niet op dezelfde lijn en toen Peter mij opnieuw vroeg om naar VVOR te komen, ben ik gegaan. Ik heb een toptijd bij Charlois gehad, maar het werd tijd voor een andere uitdaging. Ik had bij Peter en VVOR een vertrouwd gevoel.”

Maldini Maris Cruz werkte eerder met Peter van Gestel bij SC Spaland, SCO’63 en IJVV De Zwervers. ,,Ik weet wat ik aan hem heb en andersom. Ik werk in het World Trade Center in Rotterdam en moet af en toe doordeweeks werken en de trainer houdt daar gelukkig rekening mee. Ik kende alleen reservekeeper Nigel Masmeijer, maar de jongens zijn allemaal relaxed. Ik ben laatste man in plaats van linksbuiten en die positie is nieuw voor me. Het bevalt me wel. Volgens de trainer heb ik rust in mijn spel, ben ik opbouwend sterk, durf ik het elftal neer te zetten en heb ik een goed spelinzicht. Ik kan me wel tactisch beter opstellen.”

Bij ODC zette Maris Cruz zijn eerste stappen op het voetbalveld. Via SC Spaland, SCO’63, IJVV De Zwervers en SC Botlek vertrok de centrale verdediger vervolgens voor de liefde naar Canada. ,,Ik was verblind door de liefde. Ik heb het anderhalf jaar volgehouden in Calgary en Vancouver. Na zeven maanden sneeuw begon ik toch mijn vrienden en familie, de kroketten, kaas en bitterballen te missen. Ik moest lang wachten op een werkvergunning en heb eerst vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils gedaan, daarna ben ik in een restaurant gaan werken.”

,,Ik voetbalde in Canada in een vriendenteam en uiteindelijk ben ik gaan spelen op het hoogste amateurniveau”, vervolgt Maris Cruz. ,,Het voetbal was niet te doen. Het was nog erger dan de vierde klasse in Nederland. Het raakte uit, waarna ik naar Nederland ben teruggekeerd. Al met al was het een mooie ervaring. Nee, ik ben nooit meer teruggegaan. Canada is een mooi land en ik raad iedereen aan om er een keer naar toe te gaan.”

Met VVOR kende Maris Cruz een moeizame start. De Rotterdammers openden het seizoen met een gelijkspel bij Leonidas (0-0), een nederlaag tegen SV Charlois (0-6), winst op Zwarte Pijl (3-4) en een gelijkspel bij CION (2-2). VVOR zegevierde vervolgens zeven keer op een rij en is inmiddels negen duels ongeslagen. Het elftal staat op de tweede plek in 3C achter koploper SV Charlois, dat een voorsprong van drie punten heeft.

Leermoment

,,Vooral de nederlaag tegen Charlois was een goed leermoment”, zegt de Schiedammer van Kaapverdische afkomst. ,,Mijn oude club was een paar maten te groot. Na die wedstrijd tegen CION flipte ik. We kregen kans na kans, maar vanaf dat moment is het alleen maar beter gegaan. Er staat een team dat wil winnen en elke wedstrijd wil strijden.”

PRIJZEN

VVOR degradeerde in 2011 en snakt sindsdien naar een rentree in de tweede klasse. De Rotterdammers strijden bijna elk jaar mee om de prijzen. ,,Ik hoop dat het dit seizoen gaat lukken”, zegt Maldini Maris Cruz. ,,Voor de club, de trainer en de vrijwilligers willen we graag de stap naar boven maken. Er is een aantal jongens weg en er zijn nieuwe spelers bijgekomen. In het begin was het zoeken naar de juiste samenstelling. We krijgen ook nog teveel goals tegen.”