De werkploeg van VVOR

Verschenen op voetbalrotterdam.nl dd 26-12-2018 – Door Jan Schoonen

Ook dit voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor aflevering 78 van deze serie is hij op bezoek geweest op sportpark De Venhoeve bij VVOR. VVOR staat voor, Voetbal Vereniging Oost Rotterdam en de club heeft meer dan 900 leden. De werkploeg bestaat slechts uit 3 personen, waarvan er een niet eens vrijwilliger is, maar er gestationeerd is door Sportbedrijf Rotterdam…

Als we arriveren is Dirk Ponsen al aan het werk. Het is een bijzonder verhaal hoe hij bij de werkploeg van VVOR terecht is gekomen. Hij werkte tot aan zijn pensionering bij de Heidemij, later Arcadis en was in die hoedanigheid betrokken bij de aanleg van heel veel kunstgrasvelden in de regio. Het kunstgrasveld bij VVOR was een van de laatste in een lange rij waar hij actief bij was betrokken en door dat werk bij VVOR kwam hij in contact met Theo Dresschen, de drijvende kracht van de werkploeg aldaar. Met Theo kon hij meteen goed opschieten. Dirk woont in Krimpen aan den IJssel en het lag voor de hand dat hij bij Dilettant in de werkploeg zou gaan helpen, vooral ook omdat hij daar altijd gevoetbald had. Maar hij koos een jaar of 6 geleden toch voor VVOR, vooral om Theo te gaan helpen. Dirk is 4 dagen in de week bij VVOR in de weer. Hij doet alle voorkomende werkzaamheden, vooral buiten. ‘Er is elke dag hier wel wat te doen en soms blijft het werk wel eens liggen, zoals het ophangen van reclameborden of het reinigen van die borden. Dat komt omdat we maar met een heel klein ploegje vrijwilligers zijn en we heel graag zouden willen dat er een paar anderen bij zouden komen’, vertelt Dirk, die het goed naar zijn zin heeft bij VVOR. Maar zich wel stoort aan de konijnen op het veld, die ’s nachts de doelnetten kapot knagen. ‘Je zou die beesten eigenlijk af moeten schieten, maar helaas mag dat niet meer We moeten er nu maar goed op letten dat de netten ’s nachts omhoog staan. Maar soms wordt dat wel eens vergeten en dan is het meteen prijs.’

De 83-jarige Theo Dreschen,’s ochtends altijd al om 7 uur present en in de zomer vaak zelfs nog een uurtje vroeger, doet ook heel veel klusjes. Theo wordt al een dagje ouder, maar is nog altijd druk in de weer. Vijf dagen in de week is hij bij VVOR bezig en in het weekend is hij er vaak om naar het voetballen te kijken. ‘Maar alleen als het goed weer is, hoor’, zegt hij. Door de week ruimt Theo het zwerfafval op, hij leegt de prullenbakken, neemt de goederen van de leveranciers in ontvangst en hij verricht nog talloze andere klusjes. Hij is lid van VVOR geworden toen hij 57½ jaar oud was. Het was de vereniging het dichtst bij huis en hij kwam er wel eens om naar het voetbal te kijken. Zelf heeft hij vroeger gevoetbald bij ONIT, Onze Naam Is Telefoon, maar die club bestaat al lang niet meer.

Het derde en laatste lid van de werkploeg is Koos. Koos is geen vrijwilliger; hij is als verenigingsondersteuner door Sportbedrijf Rotterdam gestationeerd bij VVOR. Hij zit er al meer dan 7 jaar en daarvoor heeft hij 13 seizoenen bij Alexandria’66 gezeten. Bij VVOR is hij er voor het hang- en sluitwerk, zoals hij dat zelf noemt. ‘Ik hanteer de bosmaaier, schilder de boel, maak kleedkamers schoon, repareer doeltjes en doe dus van alles en nog wat.’

 

 

Dit was de laatste ‘Werkploeg’ van dit jaar. Na de winterstop pakken we de draad weer op. Fijne feestdagen en de beste wensen voor 2019.