Nieuwe spelregels komend seizoen 2019-2020

Per ingang van volgend seizoen kent het voetbal een aantal nieuwe spelregels met betrekking tot het wisselen, de handsbal, de doeltrap en aanvallers in de muur van de verdedigende partij bij een vrije trap.

Aanvallers voortaan op een meter van de muur
Het geduw en getrek bij de muur als een vrije trap moet worden genomen, is voortaan voorbij. Spelers van de aanvallende partij moeten vanaf volgend seizoen een meter afstand houden van het muurtje van de verdedigende ploeg.

Doeltrap hoeft de zestien niet meer uit
Van alle nieuwe regels is dit de meest ingrijpende. Want iedereen die voetbalt weet niet beter dan dat de bal bij een doeltrap eerst het strafschopgebied uit moet voor je hem mag aanraken. Om het spel vlotter te laten lopen hoeft dat voortaan echter niet meer. Dat zal wennen worden.

Per ongeluk hands? Geen goal!
Van het gesteggel over al dan niet strafbaar hands zijn we ook volgend seizoen nog niet verlost. Maar de regels zijn wel iets duidelijker geworden. Scoren met de hand, per ongeluk of niet, is nimmer toegestaan. Het creëren van een scoringskans met de hand evenmin.

Gewisselde spelers via de kortste weg van het veld
Tijdrekken door bij een wissel tergend langzaam vanaf de hoek van het veld naar de middenlijn te sjokken is er voortaan niet meer bij. Spelers die naar de kant worden gehaald moeten het veld voortaan via de kortste weg verlaten en hoeven dus niet meer zoals nu eerst richting middenlijn te lopen. (Om te voorkomen dat ze alle tijd nemen)

ABBA- systeem weer afgeschaft
Strafschoppenseries volgens het ABBA- principe zijn vanaf volgend seizoen van de baan. Het is straks gewoon weer vijf keer om en om zoals we ‘vroeger’ deden