Bal aannemen, kijken en je medespeler zoeken…

Beste leden. De komende tijd zal ik wekelijks een wedstrijdstukje schrijven over één van de drie teams van ‘Onder de 13’. Ik streef er naar mild en opbouwend kritisch te zijn. En misschien ontdek ik wel enige voetbalkennis in mezelf en durf ik het aan om af en toe een tip te geven aan de jongens.

Bal aannemen, kijken en je medespeler zoeken…
In de oertijd van het voetbal, zeg maar in de tijd van Abe Lenstra (zoek op in Google!), had je een boekje dat ‘Voetbal doe je zo…’ heet. Een titel die je doet geloven dat het om een eenvoudig spelletje gaat, maar het tegendeel is waar. Het moeilijke van voetbal is namelijk dat het zo simpel lijkt (balletje aannemen, even om je heen kijken, de vrije man opzoeken en opstomen naar het doel van de tegenstander) maar dat je soms zo bedrogen uitkomt.
Afgelopen zaterdag speelde het tweede team van ‘Onder de 13’ zijn tweede wedstrijd, tegen het derde team van Xerxes, en die pot was er een schoolvoorbeeld van. De eerste helft ging gelijk op. Xerxes scoorde na een kwartier. Niet veel later maakte Pieter van afstand gelijk met een fraaie boogbal over de keeper.
So far, so good. Na de rust (1-1) zouden wij de wedstrijd wel naar ons toetrekken, maar het tegendeel gebeurde. Vanaf het fluitsignaal werden WIJ achteruit gedrukt en aan die pressie ontkwam VVOR nauwelijks meer. Hoewel keeper Emilio nog een paar fraaie reddingen verrichtte, sloeg de paniek in de verdediging en middenveld en ook de spitsen toe.
De Xerxanen combineerde er vlotjes op los. Het kon niet anders dat dit een team was dat al jaren samen speelde. En van balletje aannemen, kijken en de vrije man bij ons aanspelen, kwam niets meer. Sterker: vier van de vijf tegengoals na rust kwamen indirect van de voet van een van ons. Wij brachten van de zenuwen steeds een tegenstander in stelling en ‘groeven zo ons eigen graf’. Dat klinkt erg negatief, maar de waarheid is soms hard en iedereen van ons wist ook wel wat er allemaal mis ging.
En als je dat weet kan dit alleen maar een heel goede les zijn. De trainers, Ian en Stefan, hebben besloten om hard aan combinatievormen te werken. En ik ben er van overtuigd dat als we komende zaterdag tegen Alexandria ‘het koppie’ er bij houden, de kalmte bewaren en goed om ons heen kijken, komt het helemaal goed, We hebben pas de tweede wedstrijd achter de rug. Zaterdag zijn wij aan de beurt!
Uitslag 1-6. Voor VVOR O13-2 traden aan: Emilio, Alex, Jop, Samuel, Robin, Luca, Fender, Leander, Timothy, Bjarn, Naut, George, Pieter en Iranio
DE SPELER VAN DE DAG: was moeilijk te vinden, maar Emilio was op een slippertje na toch de man die ons nog enigszins op de been hield.