Verslag 10-10-2020: VVOR 35+ 1 – BZC/Zuiderpark 35+ 1. Uitslag 3-1

Na twee teleurstellende uitwedstrijden waarin de blauw zwarten beide keren het betere van het spel hadden, maar ook beide keren verzuimde om minimaal een punt mee naar Rotterdam Oost mee te nemen, stond nu de eerste thuiswedstrijd op het programma.
Op deze donkere, regenachtige, koude zaterdag, waarop er geen ruimte was voor toeschouwers en er nauwelijks andere wedstrijden waren, had de Venhoeve iets treurigs.

Ook mocht er aangetreden worden tegen een tegenstander die de afgelopen jaren steevast om de bovenste plaatsen speelden, maar een ook niet al te sportieve reputatie hebben. Op meerdere gebieden is BZC dus een tegenstander om rekening mee te houden.

Aanvoerder Ron wilde graag met druk naar voren beginnen en de tegenstander de wil op leggen. Hierdoor koos hij er voor om te starten met een relatief sterke veld bezetting. Helaas bleek al snel dat theorie en praktijk betreffende druk zetten, ver uit elkaar lagen.

BZC had het meeste balbezit en was vaak feller in de duels. Met een aantal snelle, technisch vaardige spelers voorin en een sterk aanspeelpunt die in de breedte net zo groot was als in de lengte, was BZC het gevaarlijkste team.

The Black and Blue army was al een aantal maal gewaarschuwd doordat BZC makkelijk combinerend zich naar een aanval voetbalde. VVOR zette hier te traag spel, te moeilijke ballen en onnauwkeurige passing tegenover.

Waar VVOR nauwelijks gevaarlijk wist te worden, daar klopte BZC nadrukkelijk aan de poort van VVOR. Na een aantal randje buitenspel gevallen die werden afgevlagd en gefloten, ontsnapte er toch een behendige, rappe speler van BZC aan de buitenspel val. Het leek buitenspel te zijn, maar eerlijk is eerlijk, in een aantal voorgaande gevallen was de twijfel in het nadeel van BZC. Deze keer dus niet en de behendige aanvaller mocht alleen door op het VVOR doel.

Hij werd door de uitkomende doelman nog wel wat naar de zijkant gedreven, maar dit belette hem nauwelijks om langs de doelman de bal in het lege doel te plaatsen. Op dat moment een verdiende 0-1 na een minuut of 20.

De helden uit vervlogen tijden konden daar in de eerste helft nauwelijks wat tegenover zetten en het enige “gevaar” dat er was kwam vanuit een vrije trap van Kelvin en een schuiver voorlangs.

BZC was in de eerste helft dichter bij een doelpunt. Pascal sloeg de bal vanuit een corner in de voeten van de tegenstander, maar maakte deze zwak verwerkte bal enigzins goed, door het schot wat er op volgde wel te keren.

Daarna drongen de bezoekers nog wel aan, maar kwamen niet tot grote doelkansen. Uiteindelijk zou er met een 0-1 achterstand gerust gaan worden en daarover mochten vooral de oude, natte, gerimpelde mannen in het blauw en zwart niet klagen.

Ondanks dat er de eerste helft over en weer wat geklaagd en gemopperd werd, de wedstrijd was tot aan de rust zeker niet onsportief. BZC was beter en VVOR moest echt uit een ander vaatje gaan tappen, wilde het er niet genadeloos afgaan deze middag.

Ron voerde wat omzetting door en met name inzet en als team voor elke meter knokken, moest het verschil gaan maken.

Hoewel BZC wilde doorgaan waar het gebleven was en zo snel mogelijk op jacht wilde naar het verlossende 2e doelpunt, daar leek VVOR positioneel wel iets beter te staan.

Toch was de druk eigenlijk gelijk weer op het doel van de thuisploeg.

Marcel op links en Dyon op rechts wisten flink wat gevaar vanaf de flanken in de kiem te smoren. Het meeste gevaar kwam door het centrum, maar Cor, Cahit en ook Remco gooide zich met gevaar voor eigen leven voor menig bal. Die keren dat BZC zich er in het eerste kwartier van de tweede helft doorheen speelde, produceerde ze niet veel meer dan een rollertje die een makkelijke prooi voor de goalie waren.

Zoals VVOR in de eerste 2 wedstrijden zelf aan de lijven had ondervonden, ontstaat er ruimte wanneer je veelvuldig de aanval zoekt, maar de bal er niet in krijgt. Ditmaal was deze voetbalwet VVOR eindelijk een keer gunstig gezind. Duels werden meer gewonnen en langzaam maar zeker schoven de helden van de Venhoeve richting vijandelijk doel. Remco, die een prima tweede helft speelde, kreeg de bal op de helft van de tegenstander recht voor het doel.

Tot grote verrassing werd er nauwelijks druk op Remco gezet. Die aarzelde dan ook geen moment en plaatste de bal met een bekeken schot in de verre hoek voor een geweldige gelijkmaker. Enigszins tegen de verhouding, maar niet minder mooi, 1-1. BZC leek wat wakker te schrikken en ging zowel voetballend als ook verbaal meer druk zetten en strijden.

Inmiddels had VVOR de laatste wisselronde doorgevoerd waarbij Cahit zijn wedstrijd afsloot met een 1-1 eindstand voor zijn wedstrijd statistieken. Fitheid kon nu wel eens de doorslag gaan geven. De bezoekers die veel hadden gegeven, hadden maar 1 wissel waar de thuisploeg er 5 had.

Toch zette ze aan voor het 2e doelpunten, maar de oude legendes kregen meer vat op het spel van BZC en lieten zich bovenal niet te veel mee sleuren in de verbale strijd die de bezoekers steeds meer aan gingen.

De gasten schoten een vrijetrap van een meter of 18 nog naast en produceerde nog een afstandsschot tussen de palen, die door de doelman geplukt kon worden. Hierna kon hij proberen snel het spel te hervatten. Wie vaker een wedstrijd van de oude mannen uit Rotterdam Oost heeft gezien, weet dat de uittrappen van Pascal doorgaans heel hoog, niet al te ver en vooral de verkeerde kant op zijn.

Het gerucht gaat dat hij op basis hiervan ook in te huren is voor low budget vuurwerk shows, waarbij hij willekeurig wat glitterballen de lucht in peert.

Maar vandaag niets van dat…….
(Berry, als je mee leest, ga maar even goed zitten)

De doelman raakte de bal perfect, waardoor hij vooral vaart naar voren kreeg en ver op de helft van de tegenstander, tot een ieders verbazing, achter de verdediging van BZC viel. Duidelijk was dat Jamey nog niet zo lang met de oude mannen speelt, want hij was doorgelopen alsof hij niets anders dan deze bal verwachtte. Hij nam de bal bekwaam mee en stond direct oog in oog met de doelman. Jamey bleef kalm en schoof de bal beheerst in de verre hoek voor de 2-1.

Een klap voor de bezoekers en extra boost voor de thuisploeg. De hele ploeg leek vastberaden om deze pot eruit te slepen. Marcel en de inmiddels nieuwe rechtsback Sjoerd beten zich vast in de vleugelaanvallers. Ron, Remco en Jeffrey vormde in het centrum een blokkade voor de inmiddels met een extra centrale aanvaller spelende voorhoede van BZC.

Vincent bewaarde op het middenveld weer de rust en het overzicht. Herman en Stefan zorgde op de flanken voor aanvallende impulsen, maar ook voor het broodnodige verdedigende werk. Alex en Jamey hielden de defensie van de vriendelijke heren uit Zuid met regelmaat bezig.

BZC ging nog meer va banque spelen en drong nog maar eens aan.

Vanuit een afgeslagen voorzet mochten de heren van de andere kant van de Maas nog aanleggen voor een schot van net buiten de 16. Dit schot werd met de voeten door de goalie gepareerd en met de nodige strijd weggewerkt. De spanning nam toe en de overwinning hing aan een zijden draadje.

Maar zo’n 8 minuten voor tijd maakte Alex aan alle onzekerheid een einde. Een diagonale schuiver werd door de keeper nog aangeraakt en hobbelde richting verre hoek. De bal belandde op de binnenkant van de paal en leek bijna in slow motion in de andere hoek binnen te rollen voor de bevrijdende 3-1. De bezoekers waren inmiddels ook verbaal de strijd met elkaar aan gegaan en drongen aan op een voortijdige beëindiging van de wedstrijd. De leidsman ging hiermee akkoord en zo was de eerste competitie overwinning van seizoen ’20-’21 een feit.

Niet fraai, maar who cares.

Liever lelijk winnen, dan mooi verliezen, zo is de afgelopen weken gebleken. De eerste 3 punten zijn een feit. Volgende week wacht de verzette thuiswedstrijd tegen Hellevoetsluis, voor de jacht op de volgende 3 punten.

Het eerste stukje van de Phoenix van VVOR 35+1 is zichtbaar.