Dool’s column: Veranderen. Moeilijk, noodzakelijk of gewoon lekker

Sjoerd Moussou haalde het laatst aan in 1 van zijn columns in het AD. Veranderen is niet het sterkste punt van voetbalclubs. Het gaat immers al jaren op dezelfde manier, waarom zou je iets nieuws proberen. Een volstrekt achterhaald uitgangspunt. Verenigingen hebben simpelweg geen keus, deels omdat ze moeten zien te overleven, deels omdat de wereld om hun heen supersnel transformeert als gevolg van technische ontwikkelingen.

Ongemerkt is er de afgelopen jaren al een hoop gebeurd. Het papieren wedstrijdformulier is ter ziele, overgenomen door de computer. Afrekenen aan de bar kan door te pinnen, we voetballen en trainen op steeds beter kunstgras. Zelfs het merk bier bij VVOR is na bijna een eeuw gewisseld. Het kan dus wel, we moeten er echter open voor staan en ons beseffen dat het een must is. Komende periode verandert zelfs heel veel.  Een aantal zaken overkomt ons, zelf pakken we leuke dingen op:

  • Volgend seizoen zullen de pupillen (JO11 en JO9) op voorschrift van de KNVB 6 tegen 6 op een kwart veld gaan spelen, het doel wordt 3 bij 1 meter. De kinderen komen hierdoor vaker aan de bal hetgeen hun ontwikkeling te goede komt. Betekent wel dat we iedere week extra lijnen moeten uitzetten, aan andere kant kunnen tegelijkertijd meer wedstrijden op een veld gespeeld worden;
  • Het wedstrijdformulier kan volgend seizoen via een app worden ingevuld. Wellicht ontlast dit de drukte in de commissiekamer en hoeven we op termijn niet te investeren in nieuwe computers;
  • We gaan ons complex beter (laten) benutten. De dure kunstgrasvelden zijn regelmatig ongebruikt. Op zondag huurt een voetbalschool ons veld al wekelijks, begin mei start op woensdagavonden een 7 tegen 7 competitie. Niet alleen huuropbrengsten maar ook extra kantineomzet;
  • De trainers/leiders van de jeugd zal om een VOG verklaring worden gevraagd. Veiligheid voor de kinderen, een randvoorwaarde om voor gemeentelijke subsidie in aanmerking te komen;
  • Binnenkort schenken wij naast gewone koffie aanvullende smaken als cappuccino en latte om het verblijf op de Venhoeve nog aangenamer te maken;
  • De bouwcommissie is druk bezig met de concretisering van de verbouwingsplannen. Nieuwe puien, extra kleedkamers en verplaatsing van de toiletten en de commissiekamer moeten het clubgebouw een nieuw elan geven, klaar voor VVOR 2.0. Planning: zomer 2018;

Omarm en help mee met nieuwe dingen. Als het goed is leidt het tot verbetering van de bestaande situatie. Al geldt dat niet helemaal voor de nieuwste vorm van voetbal waarmee we gaan beginnen: Walking football. Sommigen zeggen dat de veteranen dit al jaren doen, goed om te weten dat we nog verder weg zullen zakken. Maar ook dit heeft een positieve kant: nog heel veel jaren samen spelen, meer voetbalhumor en nog vele 3e helften !!

Verandering van spijs doet eten. In mijn veteranen voetbalteam noemen we dat ook wel  de tweede leg. Aan de grijnzen op de gezichten te zien, is veranderen soms gewoon lekker.

Herman van den dool
voorzitter VVOR