In memoriam John Dos Santos door Harry Akkermans

Afgelopen zaterdag 3 november 2018 is John Dos Santos op 52-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer begon zijn trainerscarrière bij VVOR waar hij drie jaar actief was als assistent-trainer en een korte periode als hoofdtrainer (a.i.). Voor VVOR schreef Harry Akkermans, oud-hoofdtrainer van VVOR, een in memoriam.

Mijn herinneringen aan John Dos Santos

Kort voor de zomer van 1997 plaatste VVOR een bericht in de rubriek Kort en Bondig dat de club op zoek was naar een assistent-trainer. John Dos Santos reageerde en wist na zijn gesprek met Koos Bal eigenlijk al gelijk dat hij zou worden aangenomen. Dat gebeurde ook, na de zomer assisteerde hij Henk Dirven als hoofdtrainer van de VVOR-selectie.

Zelf zwaaide John de scepter over het tweede elftal en het team onder 23 jaar. Met jongens als Rick Schooff, Dave van Haaren, Reinier Doorewaard, Hans van de Ree, Jan Boeren, Chris van Rietschoten, Dion van den Kieboom, Robert Schot, Maxim Visser, Ferry van den Kieboom en Michiel Kleuver werd er leuk voetbal gespeeld. Maar John wilde ook resultaten boeken, zoals bijvoorbeeld tegen Capelle. Een ploeg waar hij altijd van wilde winnen en hij zijn spelers vertelde dat hij elke gele kaart (behalve voor praten) uit eigen zak zou betalen.

En wat te denken van het groots opgezette toernooi voor spelers tot 23 jaar dat door Heerjansdam werd georganiseerd. Op het nippertje mocht VVOR meespelen aan dit prestigieuze toernooi met allemaal gerenommeerde teams die netjes in het gareel en strak in het pak liepen. VVOR niet, die hadden de avond ervoor nog een stevig biertje gedronken. Toch bereikte John’s mannen de finale en wonnen ze van SHO. Met trots bracht John de grote beker terug naar De Venhoeve.
Teambuilding was kenmerkend voor John’s teams, want als je bij het tweede elftal speelde moest je op vrijdagavond verplicht de kroeg in. En soms kwam hij zelf kijken of iedereen wel echt in de Dommelschhoek aanwezig was.

John wist veel mensen persoonlijk te raken. Het meest belangrijke bewijs daarvan ervaarde ik in eigen persoon. In de zomer van 1998 belde hij me met de mededeling dat hij een blind date voor mij geregeld had. Ik had daar niet om gevraagd maar dat deed niet ter zake, vond hij. Doe dat nou gewoon, zei hij, dat is leuk. En zo kon het gebeuren dat John enkele jaren later als getuige zou optreden bij het huwelijk van Kim en mij.

In mei 1999 was John één wedstrijd hoofdtrainer van VVOR. De klik tussen de toenmalige hoofdtrainer en de selectie was verdwenen en de laatste maand van het seizoen trad John op als interim-trainer. Daar baarde hij opzien door de spelers tijdens de training enorme kikkersprongen te laten maken. Waarschijnlijk werd hier de basis gelegd voor de vele stabiliteitsoefeningen en speedladders, die veel van zijn spelers ten deel zijn gevallen. De belangrijkste wedstrijd in die maand was de halve finale van de districtsbeker. De tegenstander Leonidas bleek uiteindelijk een maatje te groot, de finale werd niet bereikt.

Het seizoen 1999-2000 met Francis Janse als hoofdtrainer was een zwaar seizoen en tevens John’s laatste seizoen bij VVOR. Degradatie werd bij vv Lyra op de laatste speeldag ternauwernood voorkomen. Onze vreugdedans na afloop was ultiem en stond John nog goed voor ogen, toen hij mij anderhalve week voor zijn overlijden vertelde dat “het klaar was”.

John’s grootste succes als hoofdtrainer was het bewerkstelligen van promotie van Schiebroek’94 naar de derde klasse in seizoen 2002-2003. Het seizoen erop maakte ik mijn debuut als hoofdtrainer bij VVOR en stond voor competitieronde 1 de wedstrijd Schiebroek’94 – VVOR gepland. In de aanloop naar die wedstrijd stonden we gezamenlijk op de foto in het Rotterdams Dagblad.

Vanaf het seizoen 2013-2014 werd ik weer met hem herenigd bij Sportclub Feyenoord. John vond dat ik moest solliciteren, ik vond dat die club niet bij mij paste maar heb me door hem laten overhalen. En toen ik werd aangesteld, vervolgens hem gevraagd mijn assistent te worden. Het zou de start worden van een mooie opmars van de sportclub, waarin we mooie resultaten hebben behaald en ook de trainingskampen op Gran Canaria fantastisch waren.

De laatste keer dat ik met hem rond het voetbalveld stond was tijdens de finale van de nacompetitie die ik met FC Oudewater in juni van dit jaar speelde. John was toen herstellende van de eerste reeks chemo’s en bestralingen. Kort na de rust stuurde hij me een Whatsapp-bericht met een tactische aanwijzing.

Zaterdag 3 november overleed John. Ik ga je missen, vriend!

Harry Akkermans